شبکه چیست؟

شبکه چیست؟

با توجه به فراگیری استفاده از اینترنت و لوازم الکترونیک مانند لب تاپ، کامپیوتر، تلفن همراه هوشمند و ….. ضرورت راه اندازی شبکه نیز آشکار شده است. منظور از شبکه سیستمی است که در آن چند دستگاه از راه های مختلف بدون سیم و با سیم با هم ارتباط برقرار کنند. از جمله انواع شبکه های کامپیوتری بر اساس مقیاس و اندازه می‌توان به شبکه محلی، شخصی، گسترده، دانشگاهی و شهری اشاره کرد. هم چنین شبکه های کامپیوتری بر اساس نوع ارتباط به انواع نقطه به نقطه، مولتی پوبنت و Broadcast تقسیم می‌شوند.

شبکه با استفاده از قطعات مختلفی راه اندازی می‌شود که به آن تجهیزات شبکه گفته می‌شود. از جمله سیاسیت های مختلف برای حفاظت از شبکه و امنیت آن می‌توان به آنتی ویروس ها، فایروال ها، وی پی ان و ….. اشاره کرد.

تعریف شبکه به زبان ساده

در پاسخ به سوال شبکه چیست به زبان ساده باید بگوییم که منظور از شبکه گروهی از افراد یا اشیا هستند که اقدام به اشتراک گذاری چیزی به شکل معنادار کنند. اگر بخواهیم مثال ساده تری برای شما بزنیم که به طور کامل متوجه شوید شبکه چیست باید گفت که یک شبکه کامپیوتری شامل گروهی از سیستم های کامپیوتر و سخت افزارهای دیگر است که به نوعی با هم ارتباط دارند. در واقع یک شبکه می‌تواند تعاریف بسیار گسترده ای داشته باشد.

با این حال ساده ترین تعریف برای آن چند کامپیوتر است که از طریق کابل یا وایرلس به هم متصل شده باشند. کامپیوترها به وسیله شبکه می‌توانند بدون اتصال دستی با یکدیگر در ارتباط باشند. با توجه به این که گفته شد که شبکه می‌تواند تعاریف بسیار گسترده و پیچیده ای داشته باشد می‌توان دریافت که تعریف شبکه به همین سادگی نیز نخواهد بود. در واقع شبکه در تعاریف پیچیده تر علاوه بر سیستم های خانگی شامل اتصالات دیگری نیز خواهد بود.

برای نصب و راه اندازی تجهیزات شبکه و دریافت خدمات شبکه می توانید با تیم فون سیستم در ارتباط باشید.

انواع شبکه های کامپیوتری کدامند؟

انواع شبکه های کامپیوتری

انواع شبکه های کامپیوتری برا اساس مقیاس و دامنه به انواع شبکه محلی، گسترده، بی سیم، شهری، ذخیره سازی، دانشگاهی و شخصی تقسیم بندی می‌شود. در ادامه با توضیح این موارد با شما همراه هستیم.

  • شبکه محلی Local Area Network (LAN)

شبکه محلی یه به اصطلاح شبکه لان نوعی شبکه کامپیوتری است که در آن سیستم ها فاصله کمی با هم دارند و به همین دلیل به آن شبکه محلی گفته می‌شود. این شبکه ها معمولا در خانه، داروخانه،مدرسه، اداره و …… وجود دارند. گاهی اوقات که اندازه خانه یا اداره بزرگ باشد داخل آن ممکن است دو یا چند شبکه محلی جهت ارتباط بهتر قرار گیرد. در اغلب اوقات شبکه های TCP و IP از شبکه های LAN استفاده می‌کنند.

شبکه های محلی یکی از پرکاربردترین انواع شبکه های کامپیوتری هستند که علاوه بر مزایایی که دارند دارای معایب بسیاری نیز هستند. از جمله معایب این شبکه ها می‌توان به هزینه نصب بالا، محدودیت برد، نیاز به دائم مدیریت و امکان دسترسی کاربران غیرمجاز به اطلاعات حساس اشاره کرد.

  • شبکه شخصی Personal Area Network (PAN)

شبکه شخصی یا PAN شبکه ای است که اندازه برد آن چیزی حدود ۱۰ متر است‌. اگر بخواهیم مثال ساده تری برای شبکه شخصی بزنیم که به طور کامل متوجه آن شوید می‌توانیم مثال شخصی را بزنیم که مدام با وسایل الکترونیکی مانند کامپیوتر، موبایل، پرینتر و …. کار می‌کند. هنگام مسافرت این شخص می‌تواند با سیم یا بدون سیم وسایل الکترونیکی خود را با هم ارتباط دهد. در این صورت شخص ایجاد یک شبکه می‌کند که به آن شبکه شخصی گفته می‌شود.

تفاوت این شبکه با شبکه LAN نیز در همین مورد است که در این شبکه فرد به صورت شخصی کاربر شبکه خواهد بود و همین عامل باعث نامگذاری این شبکه شده است. در واقع شبکه محلی هیچ گاه محدود به یک کاربر نیست اما در شبکه شخصی فرد به صورت شخصی کاربر شبکه خواهد بود.شبکه PAN می‌تواند به صورت وایرلس یا کابل راه اندازی شود. با توجه به فراگیر شدن استفاده از کامپیوترها و تلفن های همراه هوشمند سبب شده تا شبکه PAN حجن زیادی از انواع شبکه های کامپیوتری را در برگیرد.

از جمله مزایای شبکه شخصی می‌توان به انعطاف پذیری بالا، اتصال دستگاه ها و استفاده از منابع مشترک، دریافت و ارسال داده ها، ارائه خدمات شبکه و مدیریت و کنترل امنیت اشاره کرد. با وجود این مزایا شبکه های شخصی معایبی چون محدودیت شبکه، محدودیت در تعداد دستگاه ها و نیاز به مراقبت و پشتیبانی نیز دارند.

  • شبکه دانشگاهی Campus Area Network (CAN)

شبکه دانشگاهی یا CAN شبکه ای است که از اتصال چندین شبکه LAN محدود به یک ناحیه جغرافیایی ساخته می‌شود. این شبکه در واقع یکی از زیرمجموعه های شبکه MAN است که در ادامه به توضیح آن خواهیم پرداخت.

اندازه برد این شبکه به گونه ای است که بخش های مختلف یک دانشگاه شامل دانشکده ها، خوابگاه، کتابخانه، آزمایشگاه، بخش های آکادمیک و کلاس ها را به هم متصل می‌کند. با توجه به این که این شبکه از اتصال چند شبکه لان به وجود می‌آید می‌توان به راحتی دریافت که از شبکه LAN بزرگتر است اما از شبکه MAN کوچکتر است.

شبکه های دانشگاهی دارای مزایای بسیاری از جمله هزینه پایین، انعطاف پذیری بالا، امنیت بالا، سرعت خوب،محدودیت خطا، قابلیت پخش و مطابقت با استاندارد ISO است. کاربر می‌تواند با استفاده از شبکه CAN فایل ها و داده ها را با سرعت بالا به اشتراک بگذارد.

  • شبکه شهری Metropolitan Area Network (MAN)

شبکه شهری یا MAN یکی از انواع شبکه های کامپیوتری است که داده های کامپیوتری را در محدوده جغرافیایی بزرگتری بهم متصل می‌کند. به طور قطع منطقه تحت پوشش این شبکه از شبکه محلی بزرگتر است. شبکه شهری MAN جهت اتصال چندین شبکه LAN به کار می‌رود.

در واقع شبکه MAN می‌تواند از چند زیر مجموعه شبکه LAN تشکیل شده باشد. منطقه تحت پوشش این شبکه چیزی حدود ۵ تا ۵۰ کیلومتر است و در بردارنده یک شهرک یا یک شهر است. از این نوع شبکه معمولا برای اتصال صنایع خصوصی و شهروندان استفاده می‌شود. از جمله معایب این شبکه می‌توان به هزینه های راه اندازی بسیار بالا، احتمال بالای هک شدن با توجه به برد بالا و استفاده از کابل های طولانی برای راه اندازی آن اشاره کرد.

  • شبکه گسترده Wide Area Network (WAN)

یکی از انواع شبکه های کامپیوتری شبکه گسترده یا در اصطلاح وان WAN است. این شبکه ها ناحیه جغرافیایی بسیار وسیعی را پوشش می‌دهند، از این رو به شبکه گسترده نام گرفته اند. ناحیه جغرافیایی تحت پوشش این شبکه ها ممکن است حتی شامل یک کشور یا یک قاره باشد.

این شبکه وسیع ترین و مهم ترین انواع شبکه های کامپیوتری است که قابلیت اتصال به شبکه های دیگر از طریق خطوط تلفنی امواج رادیویی را دارد. شبکه WAN نقش مهمی در ایجاد ارتباطات بین المللی داشته و امکان ایجاد ارتباط بین دولت، مدارس و سایر عموم جهان را فراهم کرده است. از جمله معایب این شبکه می‌توان به امکان ایجاد خطا و تاخیر با توجه به استفاده از سیستم بی سیم و سیمی طولانی اشاره کرد.

انواع شبکه های ارتباطی کدامند؟

انواع شبکه های ارتباطی

علاوه بر اندازه، مقیاس و دامنه شبکه های کامپیوتری بر اساس نوع ارتباط نیز تقسیم بندی می‌شوند. انواع شبکه های ارتباطی سیستم ها به صورت زیر است:

  • شبکه point to point

شبکه point to point یا نقطه به نقطه نوعی شبکه ارتباطی است که جهت برقراری ارتباط در یک منطقه وسیع به کار می‌رود. دلیل نامگذاری این شبکه به این اسم این است که در آن بین هر دو گره یا نقطه ارتباط خصوصی و مستقیمی وجود دارد. این عامل باعث شده تا ارتباطات در این شبکه بسیار ایمن باشد.

یکی از مثال های ملموس این شبکه همان تماس های تلفنی است. یکی از اصلی ترین مزایای استفاده از شبکه های نقطه به نقطه امنیت بسیار بالای آن است. با این حال از جنله دیگر مزایای آن می‌توان به سرعت بالا، اطمینان بالا و هزینه مناسب آن اشاره کرد.

  • شبکه Multipoint

شبکه مولتی پوینت شبکه ای است که در آن امکان اشتراک کانال ارتباطی بین چند دستگاه یا یک گره وجود دارد. در واقع در این نوع شبکه از چند point یا گره استفاده می‌شود که این موضوع باعث می‌شود که بهره وری از پهنای باند به حداکثر برسد.

ارسال داده در این شبکه به گونه ای است که یک فرستنده و چندین گیرنده وجود دارد که داده ارسالی فرستنده به طور اشتراکی برای تمام گیرنده ها ارسال می‌شود و تمام گیرنده ها به فایل ارسالی دسترسی دارند. از جمله معایب این شبکه می‌توان به مشترک بودن کانال ارتباطی اشاره کرد که باعث کاهش امنیت و به خطر افتادن حریم خصوصی می‌شود.

  • شبکه Broadcast

کلمه انگلیسی Btoadcast به معنای پخش کردن است. در این شبکه یک ایستگاه رادیویی تمام امواج و سیگنال های خود را به چندین گیرنده ارسال می‌کند. به عبارت بهتر در این شبکه یک کامپیوتر نقش ارسال بسته دارد و داده ها را به چندین کامپیوتر گیرنده ارسال می‌کند. این نوع شبکه جز شبکه های محلی و کوچک به شمار می‌رود.

رشته شبکه های کامپیوتری چیست؟

رشته شبکه های کامپیوتری

یکی از انواع رشته های دانشگاهی رشته شبکه های کامپیوتری است. دانشجویان این رشته به مطالعه و شناخت انواع معماری های رایج در شبکه های کامپیوتری و ارزیابی شبکه های کامپیوتری، سیستم های توزیع شده و طراحی ساز و کار برگرفته از طبیعت برای مدیریت شبکه می‌پردازند.

این رشته با سایر رشته های گرایش کامپیوتر مانند تجارت الکترونیک رابطه نزدیک دارد و با توجه به فراگیر شدن استفاده از لوازم الکترونیک مانند کامپیوتر، لب تاپ، تلفن همراه هوشمند و ….‌ این رشته به عنوان یکی از رشته های کاربردی، موفق و آینده دار شناخته می‌شود. این رشته دارای دوره کارشناسی ارشد است که شامل تعدادی واحد نظری و پروژه تحقیقاتی جهت افزایش تجربه دانشجویان است. دانشجویان پس از فارق التحصیلی در این رشته باید قادر به حل مشکلاتی در زمینه شبکه های کامپیوتری، شناخت، طراحی و راه اندازی انواع شبکه های کامپیوتری را داشته باشند.

مزایای شبکه های کامپیوتری چیست؟

امروزه شبکه های کامپیوتری به یکی از موفق ترین سیستم های ارتباطی تبدیل شده اند که امکان ایجاد ارتباط و اشتراک داده بدون سیم و با سیم را فراهم کرده اند. با توجه به فراگیر شدن استفاده از لوازم الکترونیک و نیاز به اشتراک گذاشتن اطلاعات ضرورت استفاده از شبکه های کامپیوتری بیشتر شده است‌. استفاده از شبکه های کامپیوتری دارای مزایای بسیاری است که در ادامه به لیستی از این مزایا اشاره خواهیم کرد.

  • دسترسی به اطلاعات و امکان اشتراک گذاری داده ها

مزایای شبکه کامپیوتری

یکی از مهم ترین مزایای شبکه های کامپیوتری امکان ایجاد ارتباط دو یا چند دستگاه و به اشتراک گذاشتن اطلاعات است. همان گونه که می‌دانید امروزه شما به راحتی با افراد مختلف در هر کجای دنبا ارتباط برقرار می‌کنید. می‌توانید برای آن ها پیام، عکس، فیلم، اطلاعات و ….. ارسال کنید که این را مدیون همین شبکه های کامپیوتری هستید.

با استفاده از شبکه های کامپیوتری امکان دسترسی و انتقال حجم وسیعی از اطلاعات وجود دارد و شما می‌توانید با افراد مختلف حتی از آن سر دنیا نیز تماس تصویری برقرار کنید.

  • اشتراک گذاری راحت تر منابع

برخی از سازمان ها و شرکت ها برای رواج کسب و کار خود نیاز به اشتراک گذاری منابع با عموم مردم دارند. در این صورت می‌توانند با استفاده از اتصال به یک سیستم رایانه ای به راحتی اطلاعات مورد نظر را به اشتراک بگذارند.

  • صرفه جویی در زمان

با توجه به این که شبکه های کامپیوتری امکان دسترسی راحت را به افراد می‌دهند، افراد داده های مورد نظر خود را به سرعت منتشر کرده و با این کار در زمان خود صرفه جویی خواهند کرد. انعطاف پذیری بالا

این سیستم به افراد امکات کشف و دسترسی به داده های ضروری را خواهد داد و افراد به راحتی به تمام اطلاعاتی که برای دریافت و اشتراک گذاری نیاز دارند دسترسی خواهند داشت. از این رو می توان گفت که این سیستم انعطاف پذیری بسیار بالایی دارد.

  • قیمت مناسب و افزایش کارایی هزینه

راه اندازی و نصب نرم افزار شبکه روی کامپیوتر هزینه زیادی برای کاربر ندارد. به خصوص این که کاربر می‌داند با نصب آن دسترسی موثری به اطلاعات خواهد داشت و دوام بالایی نیز دارد. هم چنین با استفاده از شبکه های کامپیوتری می‌توانید برخی از نرم افزارهای موجود در بازار را نصب کنید که فقط قابلیت نصب یا ذخیره روی سیستم شما را داشته باشند.

  • افزایش ظرفیت ذخیره سازی

با توجه به این که هدف از نصب و راه اندازی شبکه های کامپیوتری اشتراک گذاری و انتقال اطلاعات است‌، باید ابتدا اطمینان حاصل کنید که تمامی اطلاعات به درستی ذخیره شده باشد که اندکی زمان بر است. این سیستم تمام اطلاعات مورد نظر شما را با قابلیت دسترسی به فضای ذخیره سازی و بدون هیچ زحمتی برای شما ذخیره می‌کند.

تجهیزات شبکه

تجهیزات شبکه

با توجه به همه گیری استفاده از اینترنت تمام افراد از شبکه استفاده می‌کنند. منظور از تجهیزات شبکه کلیه ابزارها و تجهیزاتی است که برای راه اندازی یک شبکه رایانه ای مورد استفاده قرار می‌گیرند. به طور کلی تجهیزات مورد نیاز برای شبکه های کامپیوتری به دو دسته تقسیم بندی می‌شوند که در ادامه به آن ها اشاره می‌کنیم.

  • تجهیزات فعال active network

منظور از تجهیزات فعال ابزارهایی است که جهت انتقال دیتا و اطلاعات در شبکه نیاز به برق دارند. در واقع این قطعات به برق متصل شده و با تغذیه از جریان برق باعث هدایت و تقویت سیگنال ها می‌شود. از جمله انواع دستگاه ها یا تجهیزات شبکه اکتیو می‌توان به هاب، سوییچ، روتر، بریج یا پل‌ درگاه، مودم، تکرار کننده، نقطه دسترسی و ….. اشاره کرد.

  • تجهیزات شبکه غیرفعال passive network

همان گونه که از نامشان پیداست تجهیرات شبکه غیرفعالی یا تجهیزات پسیو شبکه قطعاتی هستند که بدون نیاز به جریان برق عملکرد داشته و نقش زیرساختی در ایجاد سیگنال، انتقال و عبور دیتا دارند. از جمله تجهیزات شبکه غیرفعال می‌توان به رسانه انتقال (چه از نوع کابل مسی چه فیبر نوری) اشاره کرد.

منظور از امنیت شبکه چیست؟

امنیت شبکه

در پاسخ به سوال امنیت شبکه چیست بایو بگوییم که منظور از امنیت شبکه مجموعه ای از کاربردها، شیوه‌ها و تکنولوژی ها است که از شبکه های داخلی در برابر عواملی مانند نقض داده ها و دیگر حملات محافظت می‌کند. از جمله راه های مختلف برای امنیت شبکه می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • دیواره های آتش

دیواره های آتش یا فایروال ها Firewalls در واقع نوعی دستگاه هستند که نقش کنترل ترافیک ورودی و خروخی شبکه را مطابق قوانین امنیتی از پیش تعیین شده بر عهده دارند. به عبارت ساده تر فایروال مانند محافظ یا مانعی است که میان شبکه های داخلی خصوصی و اینترنت عمومی قرار دارد.

  • تقسیم بندی شبکه Network Segmentation

این سیستم با قرار دادن ترافیک شبکه در طبقه بندی های مختلف سبب سهولت اجرای سیاست های امنیتی می‌شود.

  • انتی ویروس ها Anti_ virus

گاهی اوقات ممکن است یک شبکه با ورود بد افزارهای مخرب مانند ویروس، کرم، باج افزار و …… آلوده شده و عملکرد آن کاهش پیدا کند. یکی از راه حل های حفاظت از سیستم رایانه ای و امنیت شبکه استفاده از نرم افزار آنتی بدافزار یا آنتی ویروس است. این نرم افزار پس از یافتن این عوامل به رفع آن ها می‌پردازد و از آسیب دیدگی سیستم جلوگیری می‌کند.

  • امنیت ابری Cloud Security

یکی از مهم ترین انواع امنیت شبکه امنیت ابری است.این مجموعه شامل انواع مختلفی از برنامه های کاربردی و سیاست ها است که جهت محافظت از IP های آنلاین، برنامه ها، سرویس ها و انواع داده های ضروری استفاده می‌شود.

  • وی پی ان VPN

وی پی ان نرم افزاری است که قابلیت حفاظت از IPsec یا لایه سوکت های امن جهت احراز هویت میان شبکه و دستگاه را دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
47763